Verbouwing Amsterdam Centraal

Verbouwing Amsterdam Centraal

De verbouwing van Amsterdam Centraal is een omvangrijk en toekomstgericht project onder opdracht van ProRail, waarbij de monumentale waarde van het stationsgebouw in ere wordt hersteld. Met een geschatte toename van dagelijkse reizigers op het station van 200.000 naar 275.000, is het duidelijk dat er meer ruimte nodig is voor zowel reizigers als treinen. Om deze reden worden de komende jaren ingrijpende aanpassingen doorgevoerd.

De plannen voor de verbouwing omvatten:

  • Het verbreden en verlengen van de huidige perrons
  • Het uitbreiden van het aantal toegangen tot de perrons
  • Het verbreden van de Oosttunnel
  • Daarnaast wordt er een nieuwe bredere oostelijke reizigerstunnel gecreëerd, compleet met winkelgelegenheden.
  • En komt er onder de oostelijke sporen een uitgebreide ondergrondse fietsenstalling met ruimte voor bijna 9.000 fietsen.

Deze ingrepen zorgen ervoor dat het station niet alleen meer reizigers kan verwerken, maar ook dat de ervaring van het reizen verbetert.

Lees meer over de verbouwing van Amsterdam Centraal

De werkzaamheden worden gefaseerd en door verschillende aannemers uitgevoerd. Strukton wint het grootste contract in de bijna tienjarige renovatie van Amsterdam Centraal. Zij zijn verantwoordelijk voor een reeks werkzaamheden, waaronder het aanpassen van de perrons, het creëren van de nieuwe reizigerstunnel en het bouwen van de ondergrondse fietsenstalling. Strukton zal met zijn werkzaamheden aansluiten op het werk van Dura Vermeer, die tegelijkertijd de oostelijke spoorbruggen vervangt.

De uitdaging ligt niet alleen in het fysiek transformeren van het station, maar ook in het behouden van de operationele functies tijdens de verbouwing. De werkzaamheden vinden namelijk plaats terwijl het station in bedrijf blijft. Het project omvat ook een zorgvuldige restauratie van de monumentale aspecten van Amsterdam Centraal, waarbij het station niet alleen als een belangrijk vervoersknooppunt fungeert, maar ook als een historisch erfgoed dat behouden blijft voor toekomstige generaties. De samenwerking tussen ProRail, Strukton en verschillende architecten- en adviesbureaus zorgt ervoor dat zowel de functionele als esthetische aspecten van het station worden verbeterd.

De verbouwing van Amsterdam Centraal is daarmee niet alleen een technisch project, maar ook een voorbeeld van hoe moderne infrastructuur en historische architectuur samen kunnen komen om een ruimte te creëren die zowel praktisch als visueel aantrekkelijk is voor de miljoenen mensen die het station elk jaar passeren.