Renovatie A12 IJsselbruggen

Renovatie A12 IJsselbruggen

Het project renovatie A12 IJsselbruggen markeert een belangrijke fase in de infrastructuurverbeteringen van Nederland, gericht op de twee stalen bruggen die cruciale verbindingspunten vormen op de A12 richting Duitsland. Sinds 2017 is bekend dat deze bruggen, vanwege hun cruciale rol en leeftijd, een uitgebreide renovatie en versterking nodig hebben om te voldoen aan de huidige en toekomstige eisen van het verkeer.

Tijdens de renovatie worden de twee stalen A12 IJsselbruggen bij Arnhem versterkt, verbeterd en worden verschillende onderdelen vernieuwd. De renovatiewerkzaamheden, die eind 2022 zijn gestart, zijn een samenwerking tussen Rijkswaterstaat en Savera IJsselbruggen. Deze ingrijpende werkzaamheden zullen ervoor zorgen dat de bruggen na afronding dertig jaar lang vrij zullen zijn van groot onderhoud. Om de hinder voor het verkeer zoveel mogelijk te beperken, wordt de renovatie gefaseerd uitgevoerd: eerst de middelste brug, gevolgd door de buitenste brug.

Meer informatie over de renovatie

De focus van de renovatie ligt op het versterken, verbeteren en vernieuwen van verschillende onderdelen van de bruggen. Dit omvat een breed scala aan werkzaamheden, waaronder laswerk aan de onderzijde van de bruggen, het aanbrengen van bijna twee kilometer aan extra stalen balken voor extra sterkte, het verbeteren van circa 2.000 bestaande lasverbindingen, en het vernieuwen van twee steunpunten en de inspectiepaden. Ondanks de omvang van deze werkzaamheden, zullen de meeste hiervan plaatsvinden onder de brugdekken en zijn ze vanaf de weg niet zichtbaar.

Met deze renovatie wordt niet alleen de veiligheid en duurzaamheid van de A12 IJsselbruggen gewaarborgd, maar ook de doorstroming van het verkeer verbeterd. Het project belicht het belang van het onderhouden en verbeteren van de nationale infrastructuur, met als doel het faciliteren van veilig, efficiƫnt en duurzaam vervoer voor de komende decennia.