A9 Badhoevedorp - Holendrecht

A9 Badhoevedorp - Holendrecht

Het project verbreding A9 Badhoevedorp – Holendrecht is een ambitieus initiatief van Rijkswaterstaat om de infrastructuur en leefbaarheid in de noordelijke Randstad aanzienlijk te verbeteren. Dit project maakt deel uit van de grotere weguitbreiding Schiphol-Amsterdam-Almere (SAA) en omvat een aantal belangrijke ontwikkelingen. Ten eerste zal de A9 tussen Badhoevedorp en Holendrecht over een lengte van 11 kilometer worden verbreed naar vier rijstroken in beide richtingen. Deze uitbreiding is essentieel om de doorstroming van het verkeer te bevorderen en de bereikbaarheid van de regio te verbeteren.

Een uniek aspect van dit project is de aanleg van een verdiepte ligging van de A9 over een lengte van 1.300 meter, compleet met drie overkappingen. Deze ingreep is niet alleen technisch indrukwekkend, maar draagt ook bij aan de leefbaarheid door de geluidshinder voor omwonenden te verminderen. Bovendien worden deze overkappingen voorzien van groenvoorzieningen, waardoor inwoners van Amstelveen kunnen genieten van een parkachtige omgeving in plaats van een zichtbare snelweg.

Meer weten over dit project?

Daarnaast wordt een wisselbaanaansluiting van Holendrecht naar Almere gerealiseerd, wat de laatste schakel vormt in de verbetering van de infrastructuur binnen het SAA-project. Het consortium VEENIX, bestaande uit Macquarie Capital, Siemens, Count & Cooper, en FCC, is verantwoordelijk voor het ontwerp, de bouw, de voorfinanciering en het onderhoud van het project gedurende 14 jaar (DBFM). Dit project is niet alleen een technische prestatie maar ook een voorbeeld van hoe infrastructuur kan bijdragen aan zowel de mobiliteit als de leefbaarheid van een regio.