Melvin Schilder - Contractmanager bij Krinkels

Publiceerdatum: 17-05-2024

Melvin Schilder

Contractmanager bij Krinkels

Ik geniet alvast van een lekkere kop thee wanneer Melvin het restaurant komt binnenlopen. Vandaag neem ik een interview af bij Melvin Schilder onder het genot van een lekkere lunch in Heerhugowaard. Melvin heeft al 5 jaar ervaring in contractmanagement en is momenteel werkzaam als contractmanager bij Krinkels in Alkmaar.

Wie ben jij en wat is jouw opleidingsachtergrond?

Ik ben Melvin Schilder, 30 jaar oud en ik ben geboren in West-Friesland. Ik heb Technische Bedrijfskunde gestudeerd in Alkmaar, maar ik had een afkeer van het verplichte vak Duits, dus toen heb ik besloten die studie achter me te laten en over te stappen naar Bedrijfskunde MER (Management, Economie en Recht). Op dat moment had ik eigenlijk geen idee wat ik later wilde worden, dus als je niet kon kiezen dan koos je voor MER: daar zat van alles wat in. Na het afronden van die studie ben ik naar Leeuwarden verhuisd, waar mijn toenmalige vriendin, nu mijn vrouw, woonde. En nu zijn we alweer 13 jaar samen. “Ik word oud”, zegt hij lachend. Momenteel wonen we weer in West-Friesland en hebben wij twee zoontjes.

Hoe ben je begonnen in de civiele techniek?

Ik had altijd al een lichte interesse in de techniek, vandaar ook de keuze voor de studie Technische Bedrijfskunde, maar vanuit mijn MER-kant ben ik eigenlijk de verzekeringswereld ingerold. Het laatste deel van mijn studie, dus het schrijven van mijn scriptie, heb ik in Leeuwarden gedaan. Omdat ik destijds een bijbaantje nodig had en het de periode van september/oktober was, waarin veel mensen van zorgverzekeraar wisselen, ben ik in die branche gaan werken. Daar heb ik enkele maanden ervaring opgedaan in de zorg- en autoverzekeringen met het afhandelen van vragen van klanten over dekkingen en polissen.

Hoewel ik het werk als bijbaan leuk vond, was ik als ‘grote-mensen-baan’ op zoek naar iets anders. Toen ben ik benaderd voor een functie in contractmanagement. Ik had geen idee wat dat inhield, maar na een leuk gesprek en een interessante functieomschrijving heb ik besloten deze richting in te slaan. Zo ben ik uiteindelijk dit vak ingerold.

Wat houdt jouw functie in en waar houd jij je dagelijks mee bezig?

Dat is héél afwisselend. Mijn werk wordt is grotendeels vraag gestuurd, dus vragen vanuit de organisatie van ‘hoe zit dit contractueel gezien?’ of ‘ik loop tegen dit probleem aan, kan je me hiermee helpen?’. Daarnaast houd ik me bezig met administratieve taken, zoals het controleren van opgestelde documenten en natuurlijk het wijzigingenbeheer. Wanneer er bijvoorbeeld een wijziging vanuit de klant komt, zet ik een nieuwe opdracht uit binnen de organisatie en houd me bezig met de voortgang en afhandeling daarvan.

En werk je dan aan één opdracht of project tegelijkertijd of verschilt dat?

We beheren vanuit Krinkels de gebiedscontracten voor Midden-Noord en Zuid-Kennemerland en IJmond. Dit zijn twee grote onderhoudscontracten met de provincie en binnen die contracten vallen een heleboel kleine projectjes (wijzigingen en meewerken) waar we aan werken. Op dit moment staan er ongeveer honderd van deze kleine projecten open en in totaal hebben we er al zo’n honderden afgehandeld.

Dat zijn dus flinke aantallen en dat verschilt van hele kleine projecten van ‘ik heb daar een extra verkeersbord nodig, kan je die ophangen?’, tot het baggeren van sloten en vaarwegen, wat dan weer in de miljoenen loopt. Dat is heel wisselend, dus soms ben je aan het debuteren over €1.000 en soms over tonnen.

Wat vind je het leukst aan jouw functie?

Het leukste aan mijn functie vind ik enerzijds de afwisseling. In grote lijnen weet je wat je gaat doen, maar er duiken altijd nieuwe kwesties op. Het is dus erg ad hoc reageren. En anderzijds het contact met verschillende lagen van de organisatie.

“Het ene moment overleg ik met de projectleider en het andere moment zit ik aan tafel met de uitvoerders die het werk daadwerkelijk realiseren. Je hebt voor dit werk echt alle lagen van de organisatie nodig."

Je zei dat je deze baan bent ingerold. Heb je bepaalde kwalificaties nodig voor dit werk of heb je trainingen or cursussen kunnen volgen?

Mijn oude baas zei altijd ‘als je een beetje affiniteit hebt met techniek en je hebt een wil, dan kom je een heel eind’. Er is geen specifieke opleiding tot contractmanager, je kan bijvoorbeeld wel een cursus doen voor een UAV-GC contract of een andere contractvorm, maar ik heb veel te danken aan mijn eerste baan. We hadden daar een groter contractmanagement-team, waar ik in een juniorfunctie begon. Je leert het vak het beste door gewoon mee te doen, mee te kijken en te ervaren hoe het in de praktijk werkt.

En, hoe lang zit je al in het contractmanagement?

Volgens mij is het nu alweer 5 jaar.

Hoe ben je eigenlijk bij Bouwhuysch terecht gekomen?

Voordat ik bij Bouwhuysch in dienst kwam, werkte ik bij projecten die erg ver van mijn huis lagen. Op slechte dagen was ik twee uur onderweg voor een enkele reis. Gezien mijn thuissituatie, met een vrouw en twee kinderen, ben ik dus op zoek gegaan naar ander werk. Ik ben namelijk geen vader geworden om mijn kinderen alleen ‘s avonds een kus te geven voor het slapengaan.

Tijdens mijn zoektocht heb ik Bouwhuysch via LinkedIn gevonden. Jullie hadden een vacature openstaan voor de regio Alkmaar dus toen heb ik Nicky een berichtje gestuurd. Hierna ben ik bij Bouwhuysch langs geweest voor een gesprek en was het allemaal snel geregeld. Ik was zelf nog niet bekend met Bouwhuysch, maar toen ik het er daarna met collega’s over had, zeiden ze, ‘oh, die kennen we wel!’.

En, wat vind je van de samenwerking met Bouwhuysch?

Tot nu toe gaat het heel erg goed! Ik heb leuke en open gesprekken gevoerd. Bouwhuysch is gewoon recht voor zijn raap en daar hou ik wel van. Hier in West-Friesland zeggen we graag waar het op staat, dus dat past goed bij mij. Het is zeker een goede match.

Als civiele techniek geen optie was en je van je hobby je beroep kon maken, wat zou je dan zijn?

Dan denk ik dat ik richting de IT ga. Dan niet het programmeren of coderen maar het management aspect, zoals het specificeren van klantbehoeften en binnen de organisatie onderzoeken hoe we aan die behoeften kunnen voldoen.

Dus je hebt wel affiniteit met ICT?

Ja, ik heb wel affiniteit met ICT. Veel van mijn vrienden zitten ook in die sector; de meesten van hen zijn actief in projectmanagement of iets vergelijkbaars.

Ga aan de slag bij

Logo Rijkswaterstaat
DEME Logo
Logo Duravermeer
ZuidAsDok Logo
Aanpakringzuid Logo