Jovanka Mebarak - Document Controller bij SOIJ

Publiceerdatum: 19-04-2018

Jovanka Mebarak

Werkt als Document Controller bij SOIJ via bouwhuysch

Blij dat we elkaar weer fysiek mogen ontmoeten, spreken we af in Beverwijk voor een nadere kennismaking. Ik vraag haar wat zij gemist heeft in Coronatijd. “In mijn geval zijn het toch wel de reizen, de bergen en de (nieuwe) contacten,” roept Jovanka. Socializen is voor haar belangrijk.

Wie is Jovanka?
“Mijn roots liggen in voormalige Joegoslavië, Servië, waar mijn ouders zijn geboren en getogen. In de jaren 70 zijn zij naar Nederland gekomen vanwege werk. Mijn broer en ik zijn geboren en getogen in Velsen, waar we sindsdien niet meer zijn weggegaan,” vertelt ze.  

In haar vrije tijd zoekt Jovanka graag de gezelligheid op met vrienden, thuis of in de tuin. Ze gaat naar de sportschool en houdt enorm van reizen. Samen met haar partner, die ook uit voormalig Joegoslavië komt, genieten ze er het meest van om af te reizen naar kleinere dorpjes in plaats van massale toeristische plekken in het buitenland. Het geeft haar veel relativerend vermogen. Ook in voormalig Joegoslavië komt ze graag. Jaarlijks reist ze er meerdere malen naartoe om familie en vrienden te bezoeken. “Het is een stukje rijkdom,” omschrijft Jovanka.

Loopbaan en civieltechnische branche
Een lange tijd werkte ze voor Connexxion. Eerst als senior medewerkster in de Waardepolder in Haarlem en later binnen de verkoopdienst in Hilversum. Met leuke collega’s heeft ze mooie jaren beleefd en veel kennis opgebouwd. Door tenderverlies werd er in 2014 gereorganiseerd waardoor Jovanka haar baan is kwijtgeraakt. “Ik kwam thuis te zitten en was ongeveer 37 jaar oud toen dat plaatsvond,” vertelt Jovanka. “Mijn partner en ik besloten er samen tussenuit te gaan en een sabbatical te nemen. Dit plan hadden we al een lange tijd in gedachten en dit was het moment om het niet langer uit te stellen. Twee jaar lang zijn we op reis geweest naar Amerika, Dubai, Portugal en Spanje. Dat was genieten!”

Terug in Nederland in 2016 hoorde ze tijdens een meeting over civieltechnische projecten. “Ik was geïnteresseerd en deelde mijn cv met de persoon die me over de projecten vertelde. Even later belde hij me op met het bericht dat hij iets leuks voor me had. Zo mocht ik op sollicitatiegesprek bij project OpenIJ (Zeesluis IJmuiden) voor de functie van ondersteunend administrateur,” vertelt Jovanka. Na het gesprek werd ze gevraagd het ontwerpteam te komen ondersteunen in alles wat het administratieve werk betreft. Ze kon direct beginnen en werd al snel ‘manusje van alles’. 

In 2019 liep de ontwerpfase van het project OpenIJ ten einde. “Dat was het moment waarop ik intern startte met netwerken,” roept Jovanka. Ze hoorde dat de technisch manager een Coördinator Werkpakketten zocht voor de uitvoering. Na een kennismakingsgesprek bleek het van beide kanten te klikken. Vanuit ontwerp stroomde Jovanka door naar de uitvoering, waar ze nog een aantal jaren langer binnen OpenIJ kon blijven werken in de rol van Coördinator Werkpakketten. Ze verhuisde van kantoor naar de keet in IJmuiden. Zo zat ze dichtbij de uitvoering. Haar taak was het aansturen, aanjagen en controleren van een tijdige afhandeling van de werkpakketten.

Over Bouwhuysch
Tot 2020 was Jovanka als Coördinator Werkpakketten via een detacheringsbureau werkzaam bij OpenIJ. Dit contract liep in september 2020 ten einde en een verlenging was niet meer mogelijk. “De mannen met wie ik samenwerkte wilden mij graag behouden binnen het project. Zo zijn diverse lijnen uitgezet bij externe partijen, waaronder Bouwhuysch. Daley van Dommelen belde me vlot daarna op met de vraag of ik op gesprek wilde komen bij op kantoor. Dat deed ik. Bij binnenkomst zaten Michel en Mark ook boven. We kennen veel dezelfde mensen in ons netwerk waardoor de klik er al gauw was,” vertelt Jovanka. “Ik had meteen het huiselijke gevoel, het ‘thuisgevoel’. De openheid en saamhorigheid zie je gelijk terug bij Bouwhuysch. Het is een leuk en open bedrijf dat is opgezet door een relatief jong team met ieder daarin zijn eigen kwaliteiten. Uiteindelijk kreeg ik bij Bouwhuysch een jaarcontract en kwam ik bij hun in loondienst. Zo kon ik toch nog een jaar lang blijven werken als Coördinator Werkpakketten bij OpenIJ.”

“Ik had meteen het huiselijke gevoel, het ‘thuisgevoel’. De openheid en saamhorigheid zie je gelijk terug bij Bouwhuysch."

Selectieve onttrekking Zeesluis IJmuiden (SOIJ)
Na OpenIJ, is ze op 1 oktober 2021 via Bouwhuysch gestart op het project SOIJ als Document Controller. Binnen dit project wordt het zoute water in de zeesluis gescheiden van het zoete water en teruggevoerd de zee in. Ook hier is Jovanka al snel ‘manusje van alles’ geworden en pakt ze de ondersteunende rol op met allerlei hand-en-span diensten voor het team in de keet. Zo houdt ze zich bezig met documenten tussen opdrachtgever en opdrachtnemer die ter toetsing of acceptatie aangeboden moeten worden. Daarnaast houdt ze zich bezig met de bonnen in Metacom en regelt ze allerlei facilitaire zaken.

Saamhorigheid en sfeer in het werk en binnen een project vindt ze belangrijk. “Natuurlijk moet er ook gewerkt worden,” bevestigt Jovanka. “Wat ik heel erg mooi vind aan projecten is dat ik het verschil tussen directeur en schoonmaak nooit heb gevoeld. Er wordt geen onderscheid gemaakt. Iedereen is gelijkwaardig. Daar houd ik van!”

Ga aan de slag bij

Logo Rijkswaterstaat
DEME Logo
Logo Duravermeer
ZuidAsDok Logo
Aanpakringzuid Logo