Henk van Essen - Kwaliteitsmanager bij Aanpak Ring Zuid

Publiceerdatum: 09-09-2020

Henk van Essen

Kwaliteitsmanager bij Aanpak Ring Zuid via Bouwhuysch

Henk van Essen is een doorgewinterde ingenieur en zit vandaag bij mij aan tafel op kantoor bij Bouwhuysch. Charismatisch en met karakter, dat is de eerste indruk. Met meer dan vijfentwintig jaar ervaring op het gebied van proces- en kwaliteitsmanagement in diverse branches heeft Henk een indrukwekkend repertoire zich eigen gemaakt. Henk vertelt over de civiele kunstwerken waar hij aan mee heeft gewerkt, zijn passie voor grote integrale projecten en hoe hij via Bouwhuysch als kwaliteitsmanager bij project Aanpak Ring Zuid terecht is gekomen. 

Ik sta graag op grote, complexe projecten. Het werk vraagt wat van je en dat vind ik er juist leuk aan.

Zo’n tweeënhalf decennia geleden ging Henk’s aanzienlijke loopbaan van start. Een geboren aanpakker, Henk versterkte met zijn gedrevenheid wat kleinere projecten. Hierover had hij te zeggen: “Ik hou eigenlijk van grote projecten, daar gebeurt gewoon veel meer. Ik miste dynamiek, er gebeurde te weinig.” Zo kwam Henk te werken bij project SAAone, waar hij zoden aan de dijk legde voor de wegverbreding van de snelwegen tussen Schiphol, Amsterdam en Almere. De daaropvolgende zesenhalf jaar was hij hier werkzaam als proces-/ kwaliteitsmanager. “SAAone was een van de eerste grote integrale projecten in Nederland, het was een echte uitdaging om mensen mee te krijgen. Het vraagt veel van je, ik heb veel geleerd van dat project.” Tevens is Henk werkzaam geweest op project Zuidasdok. Sinds eind 2019 doet hij zijn krachten eer aan als kwaliteitsmanager binnen project Aanpak Ring Zuid.

Ik vraag Henk over zijn eerste contact met Bouwhuysch. “Via Bouwhuysch kwam ik terecht bij project Aanpak Ring Zuid. Toentertijd zocht ik naar een mooi integraal project. Bouwhuysch kende ik al van de naam en ik had van anderen positieve reacties gehoord. Ik kwam initieel in contact met Daley van Dommelen van Bouwhuysch.” Na dit gesprek zijn op kantoor de koppen bij elkaar gestoken. Henk was de perfecte kandidaat voor een toen openstaande functie bij een groot, integraal project: Aanpak Ring Zuid in Groningen. Henk werd uitgenodigd op kantoor en de bal is gaan rollen. “Ik had niet gedacht aan de ring Groningen. Het stond niet op mijn verlanglijstje, ik woon in Schoorl aan de kust dus het is niet in de buurt. Toch hebben ze me enthousiast weten te maken. Het was een positief gesprek, het ging ook snel, dat vond ik heel sterk. Ze pakken goed door.” Henk herinnert zich het verloop. “Woensdag had ik het eerste gesprek, donderdag nog een telefoontje met Daley en vrijdag ben ik langsgekomen om het contract te tekenen. Maandag kon ik aan de slag, alles was dus in een paar dagen geregeld.”

“Wat dit project zo interessant maakt”, legt Henk enthousiast uit, “is de complexiteit. Groningen is een grote stad. De wegen zijn belangrijk. Er zijn een heleboel uitdagingen, de stad maakt een duidelijke verandering door. Het uitzicht wordt fraaier, vrijer en rustiger. De geluidsoverlast neemt af. Dat zijn mooie dingen die we teweegbrengen.” Hoe Henk dit project versterkt? “Ik zorg voor overzicht en stuur de ingenieurs aan. Ik heb veel menselijk contact en ben constant bezig met verbeteringen doorvoeren en optimalisaties bedenken.” Daley komt nieuwsgierig bij ons aan tafel zitten en vraagt Henk naar zijn Harley Davidson, waarmee Henk vaak ritten langs de kust maakt om het hoofd leeg te maken. “Dat menselijk contact komt hier bij Bouwhuysch ook zeker niet tekort” sluit Henk het gesprek lachend af.

Ga aan de slag bij

Logo Rijkswaterstaat
DEME Logo
Logo Duravermeer
ZuidAsDok Logo
Aanpakringzuid Logo