Ilja Spierings - Adviseur/Engineer Duurzaamheid bij Dura Vermeer

Publiceerdatum: 11-06-2019

Ilja Spierings

Adviseur / Engineer Duurzaamheid bij Dura Vermeer via Bouwhuysch

Wie is Ilja Spierings?
Ilja is geen doorsnee persoon, dat hoort hij wel vaker. Hij is creatief en is goed in  improviseren. Van jongs af aan heeft hij al een 'groen hart' en van het thema 'duurzaamheid' heeft hij uiteindelijk zijn werk kunnen maken. "Als je iets met duurzaamheid wilt doen, moet je er persoonlijk voor staan, soms ook dwarsliggen om je doelen te bereiken en dat is wel aan mij besteed. Je moet creatief zijn, de randen opzoeken en soms tussen de regels door lezen van wat wel kan en wat niet." zegt Ilja. 

Loopbaan en civieltechnische branche
"Ik ben vroeg begonnen in het familiebedrijf samen met mijn vader. We hadden groot groen aanleg, dus vooral het aankleden van woonwijken, plantsoenen, begraafplaatsen, parken, maar ook onze eigen kweek van bomen en planten om die vervolgens weer ergens te plaatsen. Op een bepaald moment hadden we veel groenafval en dat was eigenlijk zonde om weg te brengen naar een verwerker om aan de andere kant weer compost terug te kopen. Dat kun je namelijk ook zelf, als je een beetje groen bent ingesteld. Op die manier bespaar je dus. Duurzaam hoeft niet altijd duur te zijn. Vanuit deze gedachte zijn we aan duurzaamheid begonnen. En als je een hart voor groen hebt, dan ligt het heel dicht bij elkaar om dat te doen. Daar is op een bepaald moment een A50 overheen gekomen, dus hebben we ons weer opnieuw moeten uitvinden. Toen is er eigenlijk alleen een ontwerpbureau uit voortgekomen. We kwamen toen op het punt dat mijn vader meer richting het groen wilde, en ik richting civiel. Dat bleek toch lastig te zijn en toen zijn we helaas uit elkaar gegaan.

2009 was een lastiger jaar. De economische crisis speelde en daardoor hadden we minder werk. Ik ben toen gaan solliciteren, maar liep al snel tegen het punt dat je voor de meeste functies een papiertje nodig hebt. Met alleen werkervaring kwam je destijds niet in aanmerking. En op dat moment was ik alleen gecertificeerd tekenaar en landmeter. Ik was een soort manusje van alles. Ik ben daarom destijds Civiele Techniek gaan studeren aan de HTS.

Ik kreeg de kans om af te studeren bij het waterschap en die heb ik aangenomen. Ik ben daar afgestudeerd en ik zag dat duurzaamheid ook te bewijzen valt met data. Daarna ben ik bij een kleine aannemer terecht gekomen in een gecombineerde rol als Duurzaamheid Engineer en Systems Engineer. Helaas waren er te weinig projecten en ben ik verder gaan kijken. Uiteindelijk bij Dura Vermeer aan de slag gegaan als Adviseur / Engineer Duurzaamheid.

Over Bouwhuysch
"In het begin was ik wat terughoudend over de detacheringsbranche. Maar ik merkte ook dat het in mijn vakgebied destijds lastig was om leuke vacatures te vinden. Bouwhuysch kwam ik tegen in mijn zoektocht en na wat meer informatie te achterhalen en in gesprek te gaan had ik er toch wel meteen een goed gevoel bij."

Als je iets met duurzaamheid wilt doen, moet je er persoonlijk voor staan, soms ook dwars liggen om je doelen te bereiken en dat is wel aan mij besteed.

Hoe zouden wij de jonge generatie kunnen enthousiasmeren op het gebied van duurzaamheid?

Je kunt een opleiding doen, een technische opleiding zoals civiele techniek wat ik gedaan heb, en dat wil niet zeggen dat je niets met groen kunt doen. Je hoeft niet perse naar Wageningen om iets met groen te doen. Ook binnen de werktuigbouw kan dat wel met duurzame smeermiddelen en van alles wat er is. Je moet intrinsiek betrokken zijn, naar de mogelijkheden kijken, niet naar de onmogelijkheden en dat geeft vaak net een andere inslag. Durf te staan waar je voor staat, dan ben je maar die dwarsligger, dan ben je maar die idealist. Je kunt bij elke opleiding, elk bedrijf, afstudeerproject iets met duurzaamheid doen. Dat hoeft helemaal geen belemmering te zijn. Als iemand komt van civiele techniek en die wilt afstuderen in duurzaamheid, dan is dat zeker mogelijk.

Bouwhuysch heeft strategische samenwerkingen met o.a.: