Publiceerdatum: 10-02-2022
Erya van IJzerloo
Adviseur Milieu bij Advies- en ingenieursbureau Prommenz via Bouwhusych
'Het zandmeisje'
Binnen Bouwhuysch staat Erya bekend als ‘het zandmeisje’. Na de vraag hoe dat precies is ontstaan, begint Erya met een glimlach te vertellen. “In het zuiden van Texel ligt een grote zandplaat dat ‘de Hors’ heet. Daar heb ik mijn afstudeeronderzoek gedaan naar hoe het zand beweegt. Welke vorm het heeft, hoe hard de wind blaast en hoeveel zand daarbij wordt vervoerd. Dit heet in vaktermen ‘eolisch sediment transport’. Die term had Alex Toes, adviseur bij Bouwhuysch, nog niet vaker gehoord en raakte erdoor gefascineerd. Sindsdien ben ik het meisje van het zand,” grapt Erya.
Wie is Erya?
Erya is geboren in Anna Paulowna. Waar dat precies ligt? “Dat vraagt iedereen altijd,” lacht Erya. “Vlakbij Den Helder zeg ik vaak, anders weten mensen niet waar ze het moeten zoeken. Het is een hechte gemeenschap en iedereen kent iedereen.” Dat dorpse gevoel doet haar goed en geeft haar rust. Twintig jaren lang woonde Erya hier en ging ze in Schagen naar school. Nu is ze woonachtig in Den Helder.
Na het atheneum is Erya in 2018 naar de Vrije Universiteit in Amsterdam gegaan. “In eerste instantie wilde ik werktuigbouwkunde doen. Mijn vader zit in die branche en ik wilde hem graag evenaren of zelfs beter worden.” Het beter doen dan de rest heeft Erya zichzelf al vroeg eigen gemaakt. “Dat zit in mijn karakter, ik ben heel perfectionistisch en een strebertje.” Het scheelde 0,01 studiepunten of ze was cum laude afgestudeerd.
Bij de aarde (paleontologie, ecologie en sedimentologie) ligt vanaf jongs af aan al mijn interesse
Aardwetenschappen
Toen ze een dagje met haar vader meeliep op zijn werk, bleek dat toch niet helemaal haar ding te zijn. Ze deed opnieuw een beroepskeuzetest en daar kwam Aardwetenschappen uit. “Die uitkomst begrijp ik heel goed,” vertelt Erya. "Bij de aarde (paleontologie, ecologie en sedimentologie) ligt vanaf jongs af aan al mijn interesse.”
In juli 2021 is Erya afgestudeerd als Aardwetenschapper. Ook al werd vanuit de universiteit gestimuleerd een Master te gaan doen, koos Erya ervoor gelijk een baan te zoeken. “Lastig was dat ik niet precies wist wat ik wilde. Ook wist ik niet goed waar en hoe ik moest aankloppen bij bedrijven. Daarin had ik ook geen goede voorlichting gehad op school.”
Over Bouwhuysch
Ze meldde zich aan bij twee verschillende bureaus en kwam in contact met Alex Toes van Bouwhuysch. “Ik had op een andere functie gereageerd, maar in het gesprek bleek deze functie niet helemaal passend. Al gauw daarna kwam Alex met een organisatie uit zijn netwerk in Schagen, namelijk advies- en ingenieursbureau Prommenz. Ik mocht er op gesprek en Alex ging mee om mij daarbij te begeleiden. Het ging om mijn allereerste baan en als het gesprek niet goed ging, kon hij aangeven hoe het beter kon. Dat was erg prettig.”
Ze mocht een dag meelopen en had nog een tweede gesprek. Daarna gaf Prommenz aan toch geen plek voor haar te hebben. Dat begreep Erya niet. Ze trok ‘de stoute schoenen aan’ en vroeg om duidelijkheid. Die kreeg ze. “Mijn doorzetten werd beloond, want dankzij mijn vraag naar opheldering werd hun twijfel weggenomen. Binnen twee maanden na mijn studie mocht ik via Bouwhuysch starten bij Prommenz. Ik was super blij en nam champagne mee om het tekenen van mijn contract op kantoor bij Bouwhuysch te vieren.”
Adviseur Milieu
Prommenz heeft circa 95 medewerkers en is vooral actief in de regio Noord Holland. Zij doen veelal projecten voor gemeenten, overheden en aannemers. Erya is werkzaam voor de afdeling Milieu waar met een team van zeven mensen bodemadvies wordt gegeven. “Als je een stuk grond wilt kopen of wilt graven in de grond, dan moet je weten wat de kwaliteit van de grond is en waaruit het bestaat,” vertelt Erya. “Onze veldwerkers voeren het onderzoek uit en nemen monsters. Deze worden door het lab geanalyseerd. Samen met mijn collega’s trek ik conclusies uit die analyses en adviseer en rapporteer daarover.” Zo doen zij bijvoorbeeld ook onderzoek naar kunstgrasvelden waar rubberen korrels worden gebruikt. Zij onderzoeken of deze korrels zijn uitgelekt naar de bodem en wat voor impact dat heeft.
Beperking of kracht?
Door de grootte van de organisatie, krijgt Erya veel kansen. Ze mag wekelijks de facturatie in de gaten houden en heeft onlangs haar eigen project binnengehaald waarvan ze nu projectleider is. “Ons werk wordt geoffreerd met een bepaald aantal uren en daar mag je eigenlijk niet overheen. Ik leer projectmatig te werken en goed te plannen. Dat is precies waar ik waarde aan hecht en plezier aan beleef. Ik heb ADHD en Autisme. Dit uit zich vooral in mijn hoofd, waar het altijd druk is. Ritme en structuur geeft me rust. Ik ben gedisciplineerd en vind het heerlijk als er een dagelijkse routine is. Dan weet ik waar ik aan toe ben en kan ik het afstrepen. Zowel Bouwhuysch als Prommenz stimuleren mij dit niet te zien als een beperking en te gebruiken als mijn kracht: Gebruik het in je werk!”
Klaar om de volgende stap in je
technische carrière te zetten?