Publiceerdatum: 21-05-2019
Christof Fehrmann
Contractmanager bij de Groene Boog via Bouwhuysch.
We ontmoeten elkaar ‘halverwege’ bij Van der Valk in Breukelen. Een ideale uitvalsbasis voor een interview lunch, zo blijkt.
Wie is Christof?
Zijn jeugd bracht hij door in Woubrugge, een klein plaatsje vlakbij Alphen aan den Rijn. Later is hij, met zijn gezin, in Nieuwkoop gaan wonen. In zijn vrije tijd basketbalt en squasht hij graag. Soms coacht hij de sportteams van zijn zoons. Door zijn omgeving wordt hij beschreven als open, eerlijk, eigenwijs, behulpzaam en georganiseerd. Mooie eigenschappen voor iemand met een functie als contractmanager!
Studie(loopbaan)
Christof vertelt me dat hij zijn havo niet heeft afgerond. “Daar pesten mijn twee kinderen me nog steeds mee,” lacht hij. “Ik was net 18 jaar en wilde in dienst bij de luchtmacht. Ik wilde gáán met die handel!” Ondanks zijn studiekeuze destijds, stimuleert hij zijn kinderen wél hun school af te ronden. “Het opent daarna gewoon meer ’deuren’,” bekent Christof.
Een lange tijd wist hij niet wat hij wilde worden. Glimlachend begint hij te vertellen over levensbepalende gesprekken. “Ik zie mezelf nog zo staan praten in de tuin met de buurjongen. Ik vroeg hem wat hij deed en hij vertelde me dat hij civiele techniek was gaan studeren. Dat klonk interessant, dus vroeg ik hem wat boeken te leen. Bij het lezen groeide mijn interesse steeds meer waardoor ik besloot een toelatingsexamen te doen. Met succes!” Zo dook Christof op zijn 24e alsnog de boeken in en ging Civiele Techniek studeren aan de HTS in Den Haag.
Na zijn studie heeft hij bij twee project managementbureaus in de civiele techniek gewerkt. Veelal werkte hij vanuit de opdrachtgeverszijde, echter ook vanuit de aannemerszijde. Zeven jaren werkte hij bij Burdock Group, waar hij zijn eerste banen als toezichthouder en opzichter had. Daarna werkte hij circa twaalf jaar bij DHM Infra waar hij diverse functies zoals projectleider, coördinator afwijkingen, -werkpakketten, -contracten en lead auditor heeft bekleed. Hij is ingezet op projecten voor de Gemeente Amsterdam en de Provincie Noord Holland. Voorbeelden zijn Cruquiusbrug, Stationsrenovatie Oostlijn Amsterdam, A15 MaVa, A2 Holendrecht en A2 Hooggelegen.
Wat is het verschil tussen werken voor een aannemer versus overheid?
“Een aannemer wil zo efficiënt mogelijk projecten draaien en hun focus ligt bij geld en voortgang. Hoofdbelang is geld, wat ook logisch is want anders bestaan ze niet,” vertelt Christof. “Wat ik leuk vind aan het werken voor een aannemer, is dat het dynamisch is. Een aannemer is wendbaar; er worden sneller besluiten genomen. Werkt het linksom niet, dan gaan we rechtsom. Iedereen doet zijn best bij te dragen om voortgang te boeken en waarde toe te voegen. De mentaliteit is nuchter en ‘ons kent ons’,” zegt Christof. “De overheid is over het algemeen minder wendbaar. Zij willen wel, maar kunnen vaak niet door de wijze waarop het georganiseerd is. Het gaat over meer schijven, meer afdelingen en het te volgen proces gaat nog wel eens boven de inhoud. Dit is een gevolg van de noodzaak voor de aantoonbaarheid voor de uitgaven, een belangrijk aspect voor BV Nederland.
Qua mensen zie ik geen verschil, zowel aan opdracht- als opdrachtnemerskant zijn het stuk voor stuk gedreven professionals die elke dag weer hun uiterst best doen in het belang van het project.
Over Bouwhuysch
Na 20 jaar loondienst maakte hij in juni 2021 de overstap naar het zzp-schap. “Ik was klaar met de jaarlijkse beoordelingsgesprekken en ontwikkelingsvragen, het voegde voor mij niets meer toe. Dan zit er maar één ding op, dacht ik: Ik ga voor mezelf beginnen!”
In juni 2021 diende hij zijn ontslag in en plaatste een bericht op LinkedIn. “Daaruit ontstonden leuke gesprekken,” aldus Christof. “Zo ook met Bouwhuysch. Ik kende Bouwhuysch van naam en had ooit eens kort met ze geschakeld. Blijkbaar was mijn naam blijven hangen, want Daan Bronswinkel nam contact met me op voor een leuke klus. Ons contact verliep makkelijk en snel. Maandag ging ik op gesprek bij Bouwhuysch, donderdag bij het project en vrijdag was alles geregeld. Iedereen schakelde mee. Erg prettig. Die aannemersmentaliteit bevalt me wel!” lacht Christof.
Dan word je ondernemer.. Wat betekent dat dan?
“Ik heb mezelf nooit als ondernemer gezien. Daar waar het andere soms stress geeft, geeft het mij rust. Ik kan me focussen op één klus. Hiervoor had ik vaak meerdere projecten met bijkomende urenregistratie. Nu hoeft dat niet meer. Ik heb de regie over mijn eigen werkweek. Naast het regelen van een KvK nummer, waren het veel verzekeringen die ik moest regelen (rechtsbijstand, ondernemersaansprakelijkheid, beroepsaansprakelijkheid, AOV). Dat is relatief duur, maar ik ben liever goed voorbereid en het is vaak ook een vereiste bij inschrijvingen. Verder ben ik blij met de samenwerking met Bouwhuysch en heb ik ze nodig voor mijn netwerk. Ik ben niet zelfstandige geworden om acquisitie te doen,” zegt hij lachend.
De Groene Boog
In augustus 2021 is Christof via Bouwhuysch gestart bij het DBFM project ‘De Groene Boog’ als contractmanager. Nu ik binnen zo’n project werk, merk ik dat dit is wat ik echt leuk vind. Ik maak contact met mensen vanuit zowel de uitvoering als op kantoor en met Rijkswaterstaat. Vooral de mensen en het gezamenlijke doel maken het ontzettend leuk. Daarnaast draait alles binnen een project uiteindelijk om voortgang maken. Zorgen dat de techniek en planning vooruit kan. Dat past helemaal bij mij.”
“Als contractmanager mag ik me overal mee bemoeien en dat is super leuk. Daarbij sta ik in dienst van de techniek, de deelgebieden ofwel de uitvoering. ‘Zij’ moeten uiteindelijk iets maken buiten. Als zij tegen iets aanlopen of stagneren, moet dit worden opgelost. Op het moment dat dit het contract raakt, kom ik in beeld en ga ik dit voor ze regelen. Dit kan door middel van een wijziging in het contract of door het aangaan van een gesprek met Rijkswaterstaat. Ik vind het belangrijk dat, wanneer ik een wijziging maak, ik weet wat het inhoudt. Ook qua techniek. Daarom ga ik regelmatig naar de bouwlocaties. Gesprekken met Rijkswaterstaat probeer ik altijd te voeren op informele toon. In een DBFM project zoals De Groene Boog gaat het erom dat je de samenwerking opzoekt, want je hebt elkaar nodig. Veel gesprekken zijn niet zwart-wit, vaak gaat het om die grijze tinten. Dát is waar we elkaar kunnen vinden. Dát is waarmee we vooruit komen en gáán!”
Klaar om de volgende stap in je
technische carrière te zetten?