Ontdek de wereld van

Water & Dijken

Ontdek de wereld van

Water & Dijken

In gebieden waar water een prominente rol speelt, zoals Nederland, zijn dijken van vitaal belang. Watermanagement en dijkenbouw zijn essentieel bij het beschermen van laaggelegen gebieden tegen overstromingen en het beheren en reguleren van waterstromen. Nederland heeft eeuwenlange ervaring in het bouwen en onderhouden van complexe waterwerken. Innovatieve dijksystemen maken het mogelijk om grote delen van het land onder zeeniveau te bewonen en te gebruiken voor landbouw. Nederlandse waterwerken ontvingen dan ook internationale erkenning vanwege hun effectiviteit en innovatie. Wij zijn daarmee een uitstekend voorbeeld van hoe effectieve water- en dijkenbouw een land kan behoeden voor de verwoestende krachten van water. Ingenieurs van Bouwhuysch adviseren al jarenlang op dé toonaangevende projecten in water- en dijkenbouw in Nederland.

Bekijk de Water & Dijken vacaturesKom kennismaken

Wat is water- en dijkenbouw?

Waterbouw en dijkenbouw zijn specifieke takken van civiele techniek die zich richten op het ontwerpen, construeren en onderhouden van waterwerken. Dit is van belang om water te kunnen beheersen, overstromingen te voorkomen en waterstromen te reguleren. Een van de meest essentiële aspecten van water- en dijkenbouw is de constructie van dijken. Deze kunstmatige constructies, over het algemeen gemaakt uit grond, steen of beton, worden strategisch langs rivieren, kanalen of zeekusten geplaatst om te voorkomen dat deze buiten hun oevers treden.

Om dijken efficiënt te laten werken, moeten ze zorgvuldig worden ontworpen en regelmatig worden onderhouden. Technieken zoals het versterken van de dijklichamen, het gebruik van bekledingmaterialen en het aanleggen van stevige funderingen worden toegepast om de stabiliteit en duurzaamheid van dijken te waarborgen. Het is van belang dat dijken bestand zijn tegen de waterdruk en externe krachten, zoals golven en stormvloeden, om een betrouwbare bescherming te bieden aan de aangrenzende bewoonde gebieden.

Naast dijken omvat waterbouw ook andere waterwerken, zoals sluizen, stuwen, gemalen en reservoirs. Deze kunnen worden gebruikt om water op te slaan en een stabiele watertoevoer te garanderen voor irrigatie, drinkwater en industriële toepassingen. Door het reguleren van de waterstroom kunnen ze ook helpen bij het verminderen van de schade veroorzaakt door droogte en het handhaven van een stabiel milieu voor flora en fauna.

Moderne water- en dijkenbouw omvat geavanceerde technologieën, zoals geavanceerde computersimulaties en satellietbeelden, waardoor ingenieurs beter in staat zijn om overstromingsrisico's te voorspellen en dijken efficiënter te ontwerpen. Ook wordt er steeds meer aandacht besteed aan duurzaamheid en het herstel van natuurlijke waterafvoersystemen om een gezond evenwicht tussen menselijke behoeften en de ecologische omgeving te waarborgen.

Onze projecten in de water- en dijkenbouw

Water- en dijkenbouw speelt een essentiële rol bij waterbeheer, het beschermen tegen overstromingen en het waarborgen van een veilige en duurzame watervoorziening. Bouwhuysch heeft zich sterk ontwikkeld tot betrouwbare en deskundige partner in de water- en dijkenbouw. Al sinds 2014 is Bouwhuysch gespecialiseerd in o.a. het ontwerpen en uitvoeren van innovatieve projecten die gericht zijn op het beheren en beschermen van onze waterwegen en kustgebieden. Wij zijn dan ook sterk vertegenwoordigd op veel van de grootste waterbouwkundige projecten in Nederland. Ben jij benieuwd welke projecten dit zijn?

Bekijk onze projecten

Onze openstaande Water & Dijken vacatures

Water- en dijkenbouw zijn continu evoluerende vakgebieden die zich aanpassen aan de uitdagingen van de moderne wereld en de steeds veranderende omstandigheden van het klimaat. In een wereld waar klimaatverandering een toenemende bedreiging vormt, zal de rol van water- en dijkenbouw alleen maar toenemen om onze samenlevingen te beschermen tegen de kracht van water. Vind jij dit interessante vraagstukken of ben jij op zoek naar een carrière binnen water en dijken? Bekijk dan snel onze waterbouw en watermanagement vacatures. Onze vacatures binnen watermanagement zorgen voor de nodige uitdaging en afwisseling waar jij naar op zoek bent!

Alle vacatures

Adviseur Waterveiligheid
Rotterdam € 3000 - € 4500
Als adviseur waterveiligheid krijg je de verantwoordelijkheid om de waterveiligheidsuitdagingen aan ...
Junior werkvoorbereider waterbouw
Utrecht € 2800 - € 3200
Ben je net klaar met je studie civiele techniek en wil je de eerste stappen in je loopbaan gaan zett...
Ontwerpleider waterbouw
Middenmeer € 4000 - € 5000
In de rol van ontwerpleider waterbouw ben jij degene die de ontwerpteams aanstuurt en verantwoordeli...
Senior uitvoerder waterbouw
Zwolle € 4000 - € 5000
Als senior uitvoerder waterbouw, houd jij toezicht op de kwaliteit, snelheid en veiligheid van de ui...

Activiteiten in de water- en dijkenbouw

Binnen het veelzijdige vakgebied van water- en dijkenbouw wordt Bouwhuysch vertegenwoordigd op een breed scala aan activiteiten. Deze activiteiten omvatten onder andere het ontwerp, de aanleg en het onderhoud van:

  • Dijken
  • Kademuren
  • Stuwen en gemalen
  • Sluizen
  • Selectieve onttrekkingen
Lees meer over onze activiteiten

Ga aan de slag bij

Logo Rijkswaterstaat
DEME Logo
Logo Duravermeer
ZuidAsDok Logo
Aanpakringzuid Logo